Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи, твърди експерт

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

 

Снимка: imoti.net

 

 Oколо 40% от офертите за продажба и 30-40% от купувачите на имоти във Варна са се оттеглили заради пандемията. Търсенето вече се възстановява след отмяната на повечето ограничения, но възстановяването на предлагането върви по-бавно. Това коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България, по време на онлайн дискусия, организирана от Imoti.net, за жилищния пазар във Варна.

Тенденциите при жилищното кредитиране следват темповете на пазара.

Пазарът в региона обаче се изправя пред някои рискове заради структурата на местната икономика, която е зависима от туризма, търговията и транспорта – сектори, които бяха силно засегнати от пандемията. В тази връзка предстои да разберем дали имотният сектор ще се възстанови, или потребителите ще останат консервативни.

Търсене и предлагане

Купувачите имаха възможност да разглеждат дистанционно, но решенията за покупка ги отлагаха заради неизвестността, коментира Теодора Димитрова.

Около 40% от офертите са били оттеглени от продавачите през март и април. С между 30 и 40% са намалели и купувачите, посочи още тя. Още през май обаче купувачите са започнали да се връщат на пазара и търсенето бързо се е възстановило до нива почти колкото преди здравната криза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

Предлагането обаче остава в процес на възстановяване. Нагласата у купувачите е за спад на цените и това въздържа някои от продавачите да изкарат офертите си на пазара, подчерта Димитрова.

По думите й в България не е имало такива рестрикции на пазара на имоти, каквито имаше на други пазари, че да се препятства сключването на сделки. Третата – четвъртата седмица хората започнаха да се оглеждат и да обмислят плановете си, коментира тя.

Димитрова подчерта, че се променя и търсенето на купувачите, които се интересуват много повече от къщи извън Варна. Тази тенденция е била видима и през миналата година, но пандемията е накарала хората да помислят за дом, в който да могат да се изолират, но не и да стоят затворени. Според нея това ще повлияе пазара през цялата 2020 г.

Строителството също продължи дейността си като един от основните сектори, които внасят ДДС, данъци и осигуряват работни места, а и чисто технологично се работи на открито и на дистанция, коментира Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му завръщането на клиентите е „очаквана изненада“, защото пандемията само е отложила сделката за тези, които са решили да си купят жилище.

2.

Да очакваме ли спад в цените?

По думите на Димитрова в момента се наблюдава договаряне на средно 10% отстъпка от офертната цена. По думите й в последните години ръстът на цените на жилищата във Варна е бил от порядъка на 8-10% годишно и е нормално в тези условия да се забави.

Строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара. Частните собственици най-трудно се адаптират, посочи тя.

Според Георги Шопов няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи. В кризи цените на имотите и златото се качват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции, посочи тя.

За момента предлагането е по-слабо от търсенето, като търсенето се концентрира и върху сегмента ново строителство, посочиха и двамата. Същевременно издадените разрешителни за строеж във Варна намаляват сериозно през първото тримесечие, посочи Димитрова.

Шопов подчерта, че и тромавата процедура за издаване на разрешителни за строеж спъва ръста на предлагането. По думите му пълната и електронизация на процеса ще позволи по-прецизно спазване на сроковете и ще въведе повече прозрачност, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на предлагането.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Що се отнася до наемите на жилища във Варна, в момента има корекция на цените с около 100 лева средно, отчете Теодора Димитрова. Много от жилищата, заети от студенти, се освободиха, тъй като те вече не са във Варна заради пандемията, подчерта тя. Отделно се наблюдава и процес, при който имоти, които по принцип се дават за нощувки, излизат за дългосрочно отдаване под наем, което увеличава предлагането.

 

Тенденции при кредитирането

Варна е атрактивен пазар за жилищно кредитиране за банките, вторият по големина, посочи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

От началото на годината и през първото тримесечие пазарът във Варна е вървял с двуцифрени ръстове, от началото на април и май се наблюдава задържане на нивата от 2019 г., но с уговорката, че тя е успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Това е добър сигнал да последващия период, коментира той.

И подчерта, че се е променило очакването на клиентите за този период. Превес вземат дигиталните канали за продажби, видеоконсултиране, дистанционно подписване на договори, кандидатстване и получаване на одобрение по телефона, подчерта Лазаров.

Много клиенти са усетили необходимост от допълнително пространство заради пандемията.  В тази връзка ще се промени и търсенето – домът да им дава възможност за спокойна и нормална работа, каза той.

Лазаров потвърждава ръста на търсенето на къщи, имоти извън градовете. По думите му вторичният пазар е по-слаб, а новото строителство набира скорост. В момента се сключват сделки, договаряни в началото и края на годината. Търсят се нови и качествени жилища, посочи той.

3.

Рисковете пред пазара са свързани с по-широката икономика

Според икономиста от Института за пазарна икономика Калоян Стайков основните рискове пред пазара на имоти във Варна са свързани със спецификите на местната икономика, която е зависима от силно засегнати от пандемията индустрии – туризъм, търговия и транспорт.

Проблем на пазара ще се види при допълнително задълбочаване на икономическите проблеми, както и евентуална втора вълна на вируса, за която се надяваме да нанесе по-ограничени негативни ефекти, каза той.

Предстои да видим дали търсенето ще се задържи, или хората ще бъдат по-консервативни. Намаляването на чуждестранните туристи с 30-50% не може да се компенсира от вътрешното търсене, посочи още Стайков.

В тази връзка Теодора Димитрова коментира, че пазарът на ваканционни имоти в момента не функционира заради ограниченията за пътувания.

Тази криза се прояви буквално за седмица, а не за месеци или години, както предишните кризи,  коментира още Калоян Стайков. Икономиката реагира дори преди въвеждането на ограничителите мерки, потребителското поведение се промени много преди това, посочи той.

Прилики и разлики с финансовата криза

В много страни се предприеха редица мерки, насочени в три посоки – задържане на заетост, осигуряване на оборотни средства и осигуряване на гъвкавост от страна на банките, за да посрещнат някои трудности при обслужването на кредити. Това са уроци, които страните научиха от предишната криза и са подготвени, но предстои да видим промени, за които не сме подготвени и ще трябва да реагираме гъвкаво, каза още Калоян Стайков.

При предходната криза беше отчетен бърз спад на търсенето, който беше породен от два основни фактора – загубата на доходи и работа и ограничаването на кредитирането, посочи той. В момента нито един от двата проблема не е налице. Задържането на търсенето през март и април се е преодоляло още през май. Задържането явно е потребителско решение, а не толкова невъзможност да се осигури кредит или несигурност в доходите. Поведението на пазара ще е коренно различно, коментира икономистът.

Липсва и ликвиден натиск, който беше видим при предходната криза, както при банките, така и при потребителите, посочи той.

През юли предстои да се проведе юбилейното пето издание на Годишните награди на Imoti.net, които оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. То се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.

ключови думи: realtor, real, estate, bulgaria, varna, sale, apartment, listing, property, rent, продава, апартамент, недвижими, имоти, варна, българия, имот, дом, брокер, агент, агенция, компания, реалтор, квартира, квартири, наем, наеми, парцели, къщи, бизнес, заведение, магазин, офис, двустаен, оферта, обзаведен, поддържан, къщи