Целият живот на човек е низ от промени. И реално погледнато повечето от тях са директно свързани с възрастта ни – дали се учим да ходим, играем, дали учим или работим, дали сме сами или сме намерили своя партньор в живота...

В определен момент от своя живот имаме нужда от едни вещи, след години те може да ни се струват напълно излишни боклуци, или просто да останат един сантиментален спомен... Сигурно обаче е едно - всеки един човек – от раждането си до края на своя живот, има нужда от дом. Жилище, в което да расте, учи, да се прибира след работа, да се събира с приятели, да се радва на децата си...

И точно защото в нашата традиционна рубрика Apartmenttherapy говорим за нашето жилище и кредита, който ни е необходим за него, няма как, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, да не отговорим на друг основен въпрос, който всеки, тръгнал да си купува жилище, си задава: Каквото е подходящото жилище за всеки етап от живота ни?

Да, наистина годините ни имат важно значение за това какво жилище ще си купим. Вероятно това което ще искате сега, ще бъде различно от това, което ще искате след 20 години. И в това няма нищо лошо, нищо притеснително. Дори напротив – ако е така, това означава, че животът ви се е развил, може би сте повишили и доходите си и вече имате друга представа за идеалния дом. Затова не приемайте непременно покупката на жилище като покупка за цял живот. Може би ще размислите след години, може би семейството ви ще се разрасне, и така вие ще имате нужда от нещо по-ново и по-голямо. Но да започнем от начало...

Ако сте млад човек, който току-що е напуснал жилището на родителите си, със сигурност ще имате много въпроси за бъдещия си дом. Вероятно ще търсите такъв, в който има това, което ви харесва от бащиното жилище и в който да няма това, което ви е дразнило. Доста често младите хора, особено в годините на и след студентството си, предпочитат да живеят под наем и това е съвсем логично. Те са все още неориентирани в своята професия и тепърва прохождат в нея, а и вечерният и нощен живот все още ги влече силно, за да се отдават на сериозни въпроси от типа къде и какво жилище да си купя. И все пак рано или късно идва равносметката, която ни показва, че сме наринали хиляди на своя наемодател и много по-логично е тези пари да се изплащат за нещо, което след време да бъде наше, нали?

От гледна точка на най-младите, двустаен апартамент е напълно достатъчен. Той ще ви предостави собствена спалня и разбира се, всекидневна, в която спокойно да се събирате с приятели. Такъв апартамент излиза и по-евтино за все още по-нестабилния бюджет на младия човек, който често сменя работата си или дори посоката в своя професионален живот. По-малкият апартамент ще ви спести и излишното чистене, което както знаем, не е най-приятната част, особено ако имате често гости.

Такъв апартамент е напълно достатъчен и за бъдещо семейно гнездо с любимия човек, който ще срещнете. Когато обаче дойде време и за деца, двустайният апартамент в един момент може да ви се стори малък и да се наложи да помислите за по-голямо жилище.

Ако вече пък имате своята половинка в живота и мислите за деца, е по-добре да се ориентирате към по-големи жилища. Добре ще е освен вашата спалня, да има поне още една за вашето дете (деца.) Доста често хората купуват и апартамент, който е с перспектива за евентуално заграждане на една от стаите, така че след време от нея да станат 2 помещения. Такъв вариант e малко краен, но все пак би ви свършил работа, защото вече има доста достъпни и леки материали, с които може да се изгради една нова и тънка стена, която да даде нова спалня за вас или наследниците ви. А и лесно може да изтеглите един кредит, за да направите необходимия ремонт.

Ако пък вече децата ви са големи и са напуснали семейното огнище, а вие оставате с голям апартамент, може да помислите дали не е по-добре да го продадете и вместо него да вземете нещо по-ново и по-малко, но с по-добра локация. С парите от продажбата на едното жилище може да си купите друго, а с остатъка може да подпомогнете децата си за техен собствен дом. Възможен вариант е и да пуснете големия апартамент под наем, а с приходите от него да изплащате кредита си за едно по-малко, но по-ново жилище.

Ако пък просто искате да закупите някъде апартамент, който да давате под наем и така той да ви носи доходи, помислете много добре какви потенциални наематели търсите. Ако апартамента ви е по-малък, вероятно вашите бъдещи наематели ще са млади хора, които не са семейни или поне нямат деца. В тази си позиция е логично тези хора да търсят място, което да е комуникативно и да е близо до места за забавления или за вечеря навън. Ако планирате да закупите по-голям апартамент, трябва да ви е ясно, че наемателите ви най-вече ще са семейства с дете (деца), които ще оценят като плюс близост до детски градини и училища, хубав парк и места за семеен отдих.

Така че преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, помислете добре какъв точно апартамент ви трябва. Дори и да нямате всичките пари, тегленето на ипотечен кредит никак не е сложна задача. А семейният уют и красивите мигове със семейството нямат цена, нали?

Източник: imoti.net